top of page
Søg
  • Forfatters billedePigekoret

Dirigenten fortæller

Thomas Berg-Juul har dirigeret Haderslev Domkirkes Pigekor i næsten 10 år. I løbet af årene har der været mange store og gode musikalske oplevelser - han forventer, koncerterne på Kim Arnesens "Stabat mater" bliver endnu én; men hvad gør han sig ellers af overvejelser i forbindelse med verdenspremieren?


Vi har stillet ham et par spørgsmål...




Hvordan vil du beskrive musikken?

Velklingende! - og ubegribeligt smuk! Kims (komponistens) varemærke er ganske enkelt melodier, der går direkte til hjertet; selvom man ikke er vant til at lytte til kormusik, eller klassisk musik i det hele taget, er jeg helt sikker på, at "Stabat mater" vil røre én; også første gang, man hører musikken. Dermed ikke sagt, at musikken er simpel, for det er ikke tilfældet! Der er mange lag og musikalske motiver, der bearbejdes værket igennem, og som er med til at skabe en helhed, der gør "Stabat mater" til en stor, samlet oplevelse, og ikke "bare" en stribe smukke melodier.


Hvad er forskellen mellem at øve til Stabat Mater og andet repertoire, I synger?

Det ligger hele tiden i baghovedet, at værket inkluderer et temmeligt stort orkester. Det har betydning for den klang, den lyd, jeg forsøger at styre sangerne hen imod.

Fx arbejder vi mere med det, der kaldes "korisk vejrtrækning", end normalt. Det er et "trick" man kan bruge, så sangerne trækker vejret på skift, i stedet for samtidigt, og dét gør, at man som tilhører får oplevelsen af, at koret aldrig løber tør for luft, og dermed kan matche orkesterklangen. En violin kan jo i princippet spille uendeligt længe uden der kommer "huller" i klangen.

At musikken er ny har derimod ikke den helt store betydning, oplever jeg!

Vi går til indstuderingen på samme metodiske måde, som med kendt musik. Det skal stemme som altid, teksten skal være tydelig som altid, og musikkens strukturer og betydning skal sangerne også være bekendt med - helt, som de plejer!


Til koncerterne skal I også opføre værket "Magnificat". Kim Arnesen betegner selv "Magnificat" og Stabat Mater" som tæt forbundne. Er dette så tydeligt i det musikalske udtryk, at man som publikum vil kunne høre og mærke en sammenhæng?

Værkerne er tæt forbundne! "Magnificat" er Jomfru Marias tak til Gud, da hun får at vide, hun skal føde Jesus-barnet - og "Stabat mater" er skildringen af den smerte hun oplever, da hun, helt bogstaveligt, ser ham, sin søn, blive korsfæstet ca. 30 år senere. På det overordnede plan er fællestrækket de gode og smukke melodier, men der er en del motiver (musikalske byggesten), der går igen og refererer fra Stabat mater til Magnificat. Det tror jeg faktisk, mange vil kunne mærke, når begge værker høres i sammenhæng. Det er ikke sikkert, man efterfølgende med ord kan beskrive, det var dét, man erfarede, men - jeg er sikker på, man vil gå fra koncerterne med en klar følelse af, man har oplevet en helhed - og musik skal handle om følelser, og tale til vores følelser!


Er dette det største projekt i din karriere til dato?

Målt på antallet af medvirkende (35 musikere og 50 korsangere) er det, ja! - nok også målt på setuppet. Vi er meget glade for samarbejdet med Sønderjyllands Symfoniorkester, og at de hele vejen siden idéen til projektet blev født i januar 2018 har bakket op om det. Om det for mig personligt er det største...? Jeg har så mange gode oplevelser at se tilbage på, men... det er i hvert fald længe siden, jeg sidst har set så meget frem til to koncerter - så jo, det er måske nok, det største - indtil videre i hvert fald, haha!!! Hvad er den største udfordring med projektet?

Koncertens længde! Vi taler om 2 x 45 minutter, og pigerne skal synge det hele udenad - dét er en stor udfordring, også selv om der undervejs er instrumentale passager. Desuden nævnte jeg tidligere, at der er byggesten, særligt i Stabat mater, der går igen. Det kan gøre det ekstra svært at lære udenad, fordi byggestenene varieres en lille smule, og dermed ikke er helt identiske, når de dukker op igen. En anden udfordring bliver også at skabe balance mellem kor og orkester, men det er vi meget forberedte på og bevidste om, så det har jeg en klar forventning om, løser sig!


Hvilke tanker gør du dig om de to koncerter - og er der en ting du glæder dig mest til?

Jeg tænker alt muligt; ting, jeg skal huske, være opmærksom på, fortælle pigerne og orkestret... Men først og fremmest glæder jeg mig enormt meget til at det hele samler sig! Musikken skal være, og er, en samlet oplevelse, som først giver fuld mening i dét øjeblik, der er et publikum at bevæge - for dét er simpelthen vores mål! Vi vil så gerne bevæge tilhørerne, og at de i løbet af relativt kort tid skal føle samme glæde og begejstring ved denne helt utrolige musik, som vi føler. Udfordringen er, at vores "kærlighed" er opstået gennem måneders øvning og gentagelse, mens publikum kun får én chance, eller højst to, hvis de oplever begge koncerter. - og det er så dén ting, jeg glæder mig mest til: Følelsen, når vi oplever, netop dét lykkes - for det tror jeg virkelig på, det gør!!!



Kim André Arnesen: Stabat mater Verdenspremiere i Løgumkloster Kirke, torsdag 19. marts 2020 kl. 20.00 2. opførelse i Tyrstrup Kirke, Christiansfeld, fredag 20. marts 2020 kl. 20.00

Billetter HER Haderslev Domkirkes Pigekor og Sønderjyllands Symfoniorkester Dirigent: Thomas Berg-Juul Solister: Kristin Mulders og Mariann Mikkelsen

"Stabat mater" betyder "Den sørgende moder", og værket skildrer Jomfru Marias smerte, da hun ser sin søn lide på korset. Ved koncerten opføres også Kim André Arnesens gennembrudsværk fra 2010, "Magnificat".

537 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page